tiistai 21. heinäkuuta 2015

Digitalisaatio vaatii pitovoiteita

Näin Suomen kesän keskellä eivät mieleen ole tulleet aurinkovoiteet vaan suksien pitovoiteet. Suomen taloutta ei tarvitse suojella menestykseltä vaan pikemminkin saada taloutemme perusteet pitäviksi.

Digitalisaatiosta on tullut trenditermi ja mantra. Julkista keskustelua seuraamalla vaikuttaa siltä, että digitalisoimallla saisimme taloutemme nousuun. Oma havaintoni on, että meillä on aika lipsuvat sukset. Digitalisaatiosta höpötetään, mutta talous voi entistä huonommin. Täytyy saada alle kunnon pitovoiteet.

Hieno tiede näyttää parhaimmillaan taikuudelta.

Tiedätkö, miten ja miksi Googlehaku toimii? Tiedätkö, miten Netflixin suosittelukone toimii? Osaatko selittää, kuinka mainostilaa Googlessa huutokaupataan? Osaatko selittää, miksi kiinteä kuukausihinta oli tärkeä mobiilinetin synnyttämisessä. Digihömpällä et niitä selitä.

Tartu graaffiteoriaan eli verkostojen matematiikkaan (aiheesta lukuisia julkaisuja Nature lehdessä), tutustu peliteorian matematiikkaan (aiheesta myönnetty yli 10 taloustieteen Nobel palkintoa) ja perehdy informaatiotalouden perusolemukseen.


Kun kovan luokan luonnontieteet saadaan vietyä käytännön sovelluksiin, on luotu vahva pohja menestykselle. Näihin pitovoiteisiin kannattaisi meidänkin yliopistojen ja korkeakoulujen sekä teollisuuden paneutua. Vasta kunnon pidolla saadaan talous nousuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti