perjantai 29. huhtikuuta 2016

Wappupuhe: Suomi nousuun sopimattomia ajattelemalla ja tekemällä

Suomi on konsensus maa. Täällä saa puhua vain sopivia. Sopimattoman ajattelu on ehdottomasti tuomittavaa.

Ensimmäisen kerran törmäsin tähän, kun vuonna 2004 vihaisena keski-ikäisenä miehenä kävelin ulos Aalto Yliopistosta, silloisesta Teknillisestä Korkeakoulusta. Koin, että ajattelu ei ollut sallittua. Haastoin vallitsevan mobiiliparadigman ja maailman parhaimman kännykkävalmistajan.

Puolitoista vuotta myöhemmin väittelin Oulun Yliopistossa. Vaivoin sain edes väitöskirjan aikaseksi. Kymmenen vuotta myöhemmin kaikki väitteeni ovat toteutuneet. Moni on huomannut, että sopivan ajattelu on hyvin lähellä ylimielisyyttä ja huomannut, että olisi kannattanut aikoinaan ajatella hiukan enemmän sopimattomasti.

Minä opin sen, että sopimattoman ajattelu ei riitä. Tarvitaan myös sopimattomia tekoja.

Vuodesta 2011 olen julkisuudessa puhunut nettiaikakauden korkeakoulusta ja haastanut suomalaisen korkeakoulujärjestelmän. On ollut ironista havaita, että sopimaton ajattelu ei ole oikein sopivaa edes korkeakoulu- ja yliopistomaailmassa.

Seuraava sopimaton tekoni lienee se, että kurssini löytyy maksullisena Eliademy.com alustalta. Näin olisin kertaheitolla myös käynnistänyt koulutusviennin. Tämä on sopimaton teko, sillä Suomessa koulutus on ilmaista ja vain korkeakoulu saa tarjota korkeakoulukelpoista koulutusta. Näin on sopivaa ajatella.

Professori Alf Rehn kirjassaan vaaralliset ideat kuvaa mainiosti, miten taboon ajattelu, jonka mielelläni suomennan sanalla ”sopimaton”, on mainio uusien ajatuksien ja tulevaisuuden lähde. Easley & Kleinberg kirjassaan ”Networks, Crowds and Markets” s 59 kertovat muuta kirjallisuutta siteeraten, kuinka ne yksilöt jotka ovat usean verkoston laidoilla, mutta samalla yhdistämässä eri verkostoja eli useamman verkoston solmukohdassa, ovat informaation kulun solmukohdissa ja uusien ajatuksien silloilla. He ovat erilaisuuden keskellä ja ajattelevat ja tekevät vääjäämättä sopimattomia suhteessa kaikkiin verkostoihinsa (muu ei oikein olisi mahdollista, paitsi diplomaatilla). Mutta, uutta syntyy.

Kirjallisuus tukee vahvasti ajatusta, että sopimattomia ajattelemalla ja tekemällä syntyy uutta. Sieltä rakentuu tulevaisuutemme. Ongelma vain on se, että tämä ei ole sopivaa Suomessa.

Hyvät ystävät, pitäkää nyt näin Wappuna maltti mielessä, ajatelkaa siis sopivia ja käyttäytykää sopivasti, mutta muistakaa sitten arjessa se sopimattoman ajatteleminen ja tekeminen. Sillä saamme Suomen kasvuun!

Ville Saarikoski

ps Olen Helsingin Teknillisen Korkeakoulun kasvatti - teekkari siis - ja kiitollinen korkeakoululle ja erityisesti sille proffalle, joka laskuharjoituksissa tuskailuamme katsoessaan tokaisi, "ette te pojat näitä taitoja työelämässä tarvitse, pääasia, että opitte ajattelemaan”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti